Veelgestelde vragen

Hoeveel gedichten staan er in je bundel?
Op deze vraag ben ik meerdere keren het antwoord schuldig moeten blijven. Dat ligt aan mij, ik bedoel, aanvankelijk verwachtte ik geen enkele vraag (zelfs niet: ‘Hoe heet je bundel?’). Titels geteld, en staan achtentwintig gedichten in mijn bundel, maar sommige daarvan zijn meerdere pagina’s lang. En er is een reeks van zes ‘stukjes’ en een tekst uit acht ‘delen’. Tel je die allemaal los mee, dan kom je dus op veertig. Er zijn zeker momenten geweest dat ik niet dacht ooit veertig teksten te hebben waar ik tevreden genoeg over zou zijn, dus daar ben ik blij mee.

Hoelang heb je erover gedaan?
Eind augustus 2014 stuurde ik enkele gedichten naar mijn uitgeverij. Tussen het eerste positieve bericht van de uitgeverij en de laatste proef zitten ongeveer acht maanden. Klinkt kort, is misschien ook wel kort. Maar daarvoor had ik best veel gedichten die de bundel uiteindelijk hebben gehaald al geschreven (hoewel aan sommige later nog veel veranderd is), dus eigenlijk is het langer. Voor mijn gevoel veel langer, want ik schrijf langzaam en wilde dit al lang, ook toen dat op basis van mijn werk nog totaal niet realistisch was.

Maar een redacteur kan toch niks zeggen over poëzie?
Gelukkig wel! Mensen vragen me zo vaak naar wat ik nou precies doe als redacteur (wat ik heel leuk vind), maar als het om poëzie gaat, kan ineens niks? Een aparte blog waardig (inmiddels hier te lezen).

Rijmen jouw gedichten?
Meestal niet. Dat wil zeggen, ik gebruik heel weinig eindrijm, ik vind het ook erg moeilijk om daarmee boven het niveau sinterklaasgedicht uit te stijgen (overigens niks mis met sinterklaasgedichten). Ik gebruik wel andere vormen van klankherhaling. En herhaling.

Die uitgeverij zegt me niks. Hoe kom je daar nu bij?
Die uitgeverij durfde het als eerste aan. Klinkt misschien simpel, maar dat is nu eenmaal wat je nodig hebt als je een bundel (regulier) wilt publiceren. Ik ben heel blij dat ik uiteindelijk bij Voetnoot terecht ben gekomen, maar ik zal het niet mooier maken dan het is: ze hebben me niet gevraagd, ik heb zelf (ongevraagd) werk ingezonden. Als je wilt teruglezen hoe het verder allemaal gegaan is, kun je het beste hier beginnen.

Hoe kom ik aan een exemplaar?
Je kunt mijn bundel kopen bij alle boekhandels. Oké, kans is klein dat ze hem op voorraad hebben, maar ze kunnen hem voor je bestellen. Of je bestelt rechtstreeks bij mij. Schrijf ik er meteen iets aardigs in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *