Deken van zeshoeken

img_20161024_140349

Na de deken voor de baby wilde ik nog wel een deken maken, maar dan een die wat behapbaarder was. Eentje die wat sneller zou groeien, voor de afwisseling gehaakt in plaats van gebreid. Ik vind dekens die bestaan uit heel veel granny squares heel mooi, maar ik ken mezelf: dat duurt me te lang en ik vind dat je daarbij veel te veel draadjes moet wegwerken. Dit was dus een soort compromis: de zeshoeken zijn losse onderdelen, maar wel best grote losse onderdelen in een kleur met een wit randje eromheen.

img_20161024_140624

Acryl vind ik niet heel fijn om mee te werken, maar ik heb er nogal wat van liggen uit de tijd dat ik vooral veel wilde uitproberen voor weinig geld en nog weinig wist over verschillende garens (niet dat ik daar nu superveel van weet, maar wel iets meer). Ik wilde het hiervoor toch gebruiken, ook in het kader van stash busting; ik heb met mezelf (en ook een beetje met M., of in ieder geval tot grote vreugde van M.) afgesproken dat alles in die ene bak moet blijven passen. Die bak is stiekem nogal groot, maar tot nu toe gaat het goed. Zo goed dat zelfs mijn vulsel voor dingen die opgevuld moeten worden en mijn foam-puzzelstukken om werkstukken op op te spannen er nu bij passen. Uiteindelijk vond ik trouwens wel dat ik te weinig verschillende kleurtjes had, maar gelukkig hadden mijn tante, zusje en schoonzusje ook nog het een en ander liggen dat ik mocht gebruiken. Mede mogelijk gemaakt door hen dus, waarbij ik wel heb afgesproken dat ze de restjes van de restjes weer terugkrijgen. Trots op mezelf!

img_20161024_140240

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen was ik dit project tegen het einde een beetje zat, maar dat kwam vooral door mijn gebrek aan ruimtelijk inzicht. Het patroon is namelijk slechts een patroon voor een hele zeshoek, dus als je van meerdere zeshoeken iets wilt maken, moet je het verder zelf uitzoeken. En als je alleen hele zeshoeken gebruikt, krijg je een deken met aan alle kanten happen eruit. Zover kwam ik nog wel, maar dan? Ik had halve zeshoeken nodig, maar voor ik doorhad hoe ik die kon maken en dat ik twee verschillende soorten nodig had voor de zijkanten en de boven- en onderkant… argh! Ik kwam er trouwens ook te laat achter dat ik rijen van vier in plaats van vijf zeshoeken aan de uiteinden had moeten hebben, waardoor ik ook nog vier hoekstukjes moest fabriceren.

img_20161024_140410

O, en ik moest wit katoen bijkopen, terwijl ik dus juist garen aan het opmaken was. Deze deken is zeker niet perfect, met name de rand is een beetje hobbelig geworden door al het improviseren. Daarnaast is hij ook wat groter uitgevallen dan gepland. Maar ik ben er toch best blij mee!

Patroon: Granny’s Garden Hexagon (gratis).
Naald: 4,0 mm.
Garen: Allerlei acryl gecombineerd met Phildar Etik, biologisch katoen, kleur Craie (wit).
Afmetingen: ca. 85 x 120 cm.

img_20161024_140159

4 gedachtes over “Deken van zeshoeken”

  1. Beste mevrouw, ik probeer ook met zeshoeken een kussensloop te maken, maar raak ook niet wijs uit het afwerken van de hoeken. Heeft u tips voor mij? Het kussen is rechthoekig. Alvast veel dank!

    1. Hallo Katrien,
      Bedankt voor uw reactie, wat leuk dat u ook iets van zeshoeken aan het haken bent. Zijn alleen de hoeken het probleem, of de buitenste rand in het algemeen? Het is al best lang geleden dat ik deze deken heb gemaakt, maar ik heb dus halve zeshoeken gebruikt aan de rand en in de hoeken kwart zeshoeken. Volgens mij haakte ik het binnenste deel daarvan heen en weer en daarna de rand eromheen rond. Op het laatst heb ik om de hele deken heen nog een rand gehaakt. Ik kan me voorstellen dat het lastig kan zijn als de oorspronkelijke zeshoek heel ingewikkeld is. Om welk patroon gaat het? Ik wil gerust even meekijken.

    1. Ah, ja, dit is ook alleen een patroon voor een zeshoek en verder niets, dan heb je op z’n minst ook halve nodig om de gaten op te vullen (ik meen me te herinneren dat ik geen kwartjes nodig had gehad als ik het beter had gepland, maar dat weet ik niet meer zeker). Hier legt Esther van Happy in Red bijvoorbeeld uit hoe zij halve zeshoeken haakt voor een andere deken, misschien helpt dat: https://happyinred.nl/crochet-hexagon-blanket/. Het basisprincipe is volgens mij dat je met de helft van het aantal steken begint en dan heen en weer haakt in plaats van rond. Ik dacht ook nog: als je kussensloop aan twee kanten zeshoeken krijgt, kun je ze misschien ook wel omvouwen aan de rand? Dus dat dan een hele zeshoek voor de helft aan de ene kant zit en voor de andere helft aan de andere kant. Geen idee of dat uiteindelijk mooi uit zou komen, ik vind het altijd heel lastig om me dat soort dingen voor te stellen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *