Een deken voor een baby

babydeken

Het was een van de fijnere veelgestelde vragen: of ik voor onze eigen baby ook een dekentje zou gaan maken. Zo heel vanzelfsprekend was dat aanvankelijk niet, want in het begin van de zwangerschap was ik veel te onzeker om aan zo’n groot project te durven beginnen en ik wist ook totaal niet wat ik wilde. Maar op zich wel dát ik het wilde. En tja, je moet toch iets, hè, in die negen maanden!

IMG_20160825_131958

Uiteindelijk stuitte ik op Ravelry op het werk van Hanne Thorsen, een Deense ontwerpster. Haar Huse moesten het worden. Ook toen bleek dat het patroon alleen besteld kon worden via de volledig Deenstalige website, waarna ze per brievenbuspost een printje opstuurden! Thorsens patroon is voor een trui, daardoor moest ik sommige huisjes wel een beetje verbouwen. Ik koos voor zwart-wit, omdat ik dacht dat het ‘getekende’ van het patroon gebaat zou zijn bij veel contrast. Ik had geen zin in een nieuwe discussie met de plaatselijke wolwinkelmevrouw over dubbel breien en ‘ongeschikte kleuren voor baby’s’ (alle donkere kleuren, volgens haar), dus ik besloot het garen ook via internet te bestellen. Bij zwart en wit maakt het toch minder uit hoe kleuren er op je beeldscherm uitzien.

babydeken2

Ik hou niet echt van uitspraken als ‘Knitting is the new yoga’, maar dat ligt misschien vooral aan de mensen die dat zeggen, want het heeft wel geholpen. Ik vind het gewoon heel fijn om mijn gedachten te kunnen laten gaan terwijl ik iets voor ons kindje aan het maken ben. Maar laat ik niet overdrijven; ik heb ook veel tv-gekeken ondertussen (wat nog niet altijd meeviel, aangezien het een patroon is waarbij je veel moet tellen) en het dekentje in wording meegesleept op familiebezoek en op vakantie. We gingen naar Denemarken, dus dat was toepasselijk. Den Gamle By, het geweldige openluchtmuseum van Aarhus, leek er zelfs wel een beetje op.

IMG_20160825_131610

Ik heb er zo’n vierenhalve maand aan gewerkt. Soms vond ik dat ook wel lang duren, maar ik heb me niet hoeven haasten, want nu is de deken af en de baby nog niet helemaal.

Voor de geïnteresseerden volgen hieronder de technische details.

Patroon: Huse van Hanne Thorsen. Te bestellen op deze site. Kies voor ‘Opskrift uden garn’: het patroon zonder garen (om die trui mee te maken).
Garen: Natura Just Cotton van DMC, biologisch katoen, in de kleuren Ibiza (N01, wit) en Noir (N11, zwart). Ik bestelde het bij Creamijn. Ik heb tegen de 7 bollen van beide kleuren gebruikt, er zitten véél meters op een bol (ca. 155, volgens het etiket). Ik vond helaas wel dat er ook best veel knoopjes in zaten. Verder is het niet superzacht en splijt het snel (maar dat is volgens mij sowieso vaak het geval bij katoen). En oja, het is erg dun! Al met al was het misschien niet de beste keuze voor dit project. Wel erg positief en belangrijk: tot nu toe lijkt het de wasmachine te overleven.
Naalden: 2,5 mm. Vandaar die vierenhalve maand… Ik heb eerst een paar proeflapjes gemaakt op dikkere naalden, maar dat werd gewoon echt niet mooi, dan zag je de andere kant erdoorheen. Vanwege het grote aantal steken is een rondbreinaald aan te raden.
Werkwijze: Dit dekentje is dubbel gebreid. Double knitting is een breitechniek waarbij je om en om aan de voorkant en de achterkant breit. Dit levert een wat dikker dekentje op, want het zijn eigenlijk twee dekentjes met de achterkanten tegen elkaar. Het is in dit patroon misschien niet heel goed te zien, maar beide zijden zijn verschillend, de kleuren zijn tegengesteld. In totaal heb ik 360 steken opgezet, 180 voor elke zijde. Ik breide het patroon twee keer naast elkaar. Het patroon bevat drie verschillende ‘straten’. Ik heb alle straten drie keer gebreid, om te eindigen met de eerste.
Afmetingen: De deken is ongeveer 80 bij 100 centimeter.

4 gedachtes over “Een deken voor een baby”

  1. Wauw, die is echt mooi geworden, Nicole! Laat ze maar kletsen hoor, over donkere kleuren! Dit is gewoon een prachtig dekentje en past overal! Zeker bij jullie kindje. Wanneer mag het er lekker onder gaan liggen?

  2. Wat een kunstwerk! Ik voel me nu al schuldig, omdat ik voor deze baby niet gebreid heb, en voor de eerste baby wel. Officieel heb ik nog twee weken. Misschien was je post een hint van het universum :p

  3. jaaaaa supermooi geworden! ik denk dat mijn moeder zich weer wekenlang over de vraag gaat buigen hoe je dat toch doet, dat dubbelbreien, en Pim gilde hier net heel hard WAUW door de kamer. lucky miniveldteuntje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *