Feest

uitnodigingen

Ik heb niet zoveel feestjes en boekpresentaties. Mijn werk speelt zich meestal af op de achtergrond, er zitten tijd en mensen tussen het moment waarop ik een geredigeerd manuscript terugstuur naar de uitgeverij en het moment waarop het boek daadwerkelijk verschijnt. Dat is niet erg, die rol past bij mij en aan voldoening en waardering heb ik echt geen gebrek. Maar het was dus best bijzonder dat er twee werkgerelateerde feestjes in een week plaatsvonden!

Vorige week eerst het Zomerfeest van De Fontein. Vanaf het begin van mijn bestaan als zelfstandige redigeer ik voor De Fontein Jeugd, nu al weer meer dan vier jaar. Het feest was in het Muntgebouw in Utrecht, of eigenlijk vooral op de binnenplaats, want het was fantastisch weer. Als freelancer in het boekenvak kun je vrij lang met mensen werken/contact hebben zonder ze ooit te zien, en dan is zo’n feestje de perfecte gelegenheid om daar verandering in te brengen. Nu ben ik niet zo’n held in socializen met onbekenden en smalltalk, maar het ging wonderwel. Enorm leuke mensen en boeken, dat scheelt :)

Zo ontmoette ik eindelijk Mel Wallis de Vries (binnenkort belandt haar nieuwe manuscript op mijn bureau, zo’n zin in!). Marcel van Driel kende ik al, maar ik hoopte al dat hij er zou zijn, het gaf me een reden om deel 3 van zijn Superhelden-trilogie nog eens te lezen. Vorig jaar mocht ik meedenken over de verhaallijn en kijken of alles klopte met deel 1 en 2 (geweldige opdracht!), en naar aanleiding daarvan had hij er nog behoorlijk wat in veranderd. Ik wist alleen nog steeds niet wat, omdat ik er maar niet aan toekwam om het te lezen. Gebeurt helaas vaker met boeken die ik niet direct nodig heb voor mijn werk. Daar kon ik natuurlijk niet mee aankomen op het feest, dus dat was een prima stok achter de deur. Onbevangen lezen lukte uiteraard totaal niet en als ik de persklaarmaker van dat boek was geweest, had ik het vermoedelijk anders/grondiger aangepakt. Maar ik was toch aangenaam verrast (en een nieuw deel wordt niet uitgesloten door dit einde!). Het was ook erg leuk om andere freelancers te spreken, vertalers van wie ik vertalingen heb geredigeerd en mensen die bij de uitgeverij op kantoor werken. En het eten was ook nog eens superlekker. Geslaagde avond dus.

De volgende dag bleek ik ook nog Boekblad was erbij gehaald te hebben. Ik had die fotografe gezien op het feest, maar ik dacht dat ze je wel even aan zou spreken om om je gegevens te vragen als ze je foto wilde gebruiken. Dat was dus niet zo… Maar ach, ik was er inderdaad bij!

Een deel van het gezelschap van het Fonteinfeest ontmoette ik de woensdag daarop alweer in Amsterdam, want toen was de presentatie van Project Prep van Fontein-auteur Niki Smit, naar een idee van tech-ondernemer Janneke Niessen. Het is met recht een project te noemen, dat meiden enthousiast probeert te maken voor technologie en ondernemen. Bedrijven hebben hun naam eraan verbonden, Neelie Kroes schreef het voorwoord en de presentatie was een hele happening, met bedienend personeel in speciale T-shirts, een confettikanon en bekende Nederlanders (filmpjes van o.a. Armin van Buuren en Vajèn van den Bosch, die vertelden hoe belangrijk technologie is voor hun vak). Er gaan zoveel deuren open voor dit boek en er is zoveel aandacht voor, heel bijzonder om te zien. Het eerste exemplaar was die middag in ontvangst genomen door koningin Máxima!

Het was zo tof en indrukwekkend allemaal, ik ben heel blij en trots dat ik aan het boek mocht meewerken als redacteur/persklaarmaker. Ik werk ontzettend graag voor en met Niki, en ik vind het ook echt een leuk boek geworden. Wat mij betreft is er niks mis met een commerciële insteek of een duidelijke boodschap, maar het is dan natuurlijk wel wat lastiger om er daarnaast ook gewoon een leuk boek van te maken. Dat is met Project Prep zeker gelukt! Het boek gaat over Isabel, die haar eigen mode-app ontwikkelt. Het is heel inspirerend en grappig, en er zit zelfs een rolletje in voor Coco uit Niki’s serie 100% Coco. Die redigeer ik ook, en ik hou enorm van dat soort dwarsverbanden (niet dat ik dit erdoor gedrukt heb, hoor, zou ik nooit doen). Met 100% Coco – Paris, het tweede deel, won Niki afgelopen zondag ook nog eens de Pluim van de Nederlandse Kinderjury, dus het kon niet op.

Ik heb sowieso eigenlijk nooit spijt van mijn keuze, maar op zulke dagen zeker niet!

Gesigneerd exemplaar!
Gesigneerd exemplaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *