Interview Amersfoort Nu

Amersfoort Nu interviewde mij over mijn bundel. Helaas nog geen foto met bundel (hun grote wens, en mijne misschien ook wel, bij gebrek aan poseervaardigheden), maar ik haalde wel voor het eerst een voorpagina!

voorpaginanieuws

interviewamersfoortnu
Hieronder de tekst van het interview.

‘In mijn gedichten gebruik ik graag eenvoudige woorden’
Nicole Teunissen debuteert met dichtbundel En als je dan

De Amersfoortse Nicole Teunissen debuteert aanstaande zondag met haar dichtbundel En als je dan. De bundel verschijnt bij Uitgeverij Voetnoot. Met humor en ironie brengt Nicole in haar gedichten een scala aan onderwerpen.

Marian Vreugdenhil

Amersfoort – “Het idee om een dichtbundel te maken had ik eigenlijk al vanaf mijn zestiende. Achteraf ontdekte ik dat dit niet helemaal realistisch was”, vertelt Nicole Teunissen (1987). “Ik had altijd al iets met talen. Ik schreef gedichten en maakte verhalen. Ook publiceerde ik in tijdschriften als Tirade, deed ik mee aan wedstrijden en gaf ik voordrachten op poëziefestivals. Maar een bundel maken vroeg meer tijd. In ‘En als je dan’ staan alleen gedichten van de laatste jaren.”
Nicole is Amersfoortse van geboorte. Voor haar studie vertrok ze naar Utrecht en later naar Amsterdam. Ze kwam terug naar de stad aan de Eem met haar bachelor Literatuurwetenschap en haar master Redacteur/Editor op zak. Een stage van een half jaar was onderdeel van de masteropleiding. Die doorliep ze bij de wat kleinere uitgeverij Van Gennep.
Ongeveer vier jaar geleden begon Nicole haar eenmanszaak Verhalenloket. Als zelfstandig redacteur werkt ze voor uitgeverijen en schrijvers. Haar opdrachten zijn divers. Ze verzorgt onder meer het persklaar maken van kopij en redigeert studieboeken en kinderboeken. Naast dit drukke werk probeert Nicole tijd te vinden om te dichten. “Als zelfstandig redacteur werk ik met veel deadlines. Ruimte vinden om te dichten vind ik soms moeilijk. Toch wil ik schrijven en redactiewerk blijven combineren.”

Nicoles eerste dichtbundel verschijnt bij Uitgeverij Voetnoot en bevat ongeveer veertig teksten. In proza en poëzie brengt Nicole met humor en ironie een scala aan onderwerpen. Ze variëren van de dood en eenzaamheid tot liefde en geborgenheid. Bij de terugblik op haar jeugd komen onder meer kostschoolboeken, doedelzakken, zaagsel in je hoofd en andere thema’s langs. Ook de doelgroep van de dichtbundel is breed.
“Op het eerste gezicht denk ik dat mijn bundel toegankelijk is”, vertelt Nicole. “Ik gebruik graag eenvoudige woorden en ik hanteer een vrije vorm. De regels rijmen lang niet altijd. Ik hoor soms dat lezers mijn stijl lichtvoetig vinden. In het algemeen vinden mensen poëzie vrij moeilijk. Ik zeg altijd: ‘Laat een gedicht maar binnenkomen. Wat je aan betekenis uit een gedicht haalt, is goed. Neem de ruimte om te zien wat een gedicht met je doet.”
Uit de vele uitspraken die Nicole heeft verzameld van mensen in haar omgeving en onderweg, komt misschien nog wel eens een tweede bundel voort, denkt ze. “Maar ik ben een langzame schrijver. Ik laat ik het nu even rusten. Ook het idee van een roman vind ik erg leuk.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *