Deken

IMG_1729-001

Ik mocht een deken breien voor een nu al hippe baby en dat deed ik graag. Een geometrisch patroon moest het worden, en dat vond ik uiteindelijk op deze Japanse site. Extra leuk omdat de ouders fan zijn van dat land. Daadwerkelijk aan het patroon komen viel nog niet mee, aangezien ik geen Japans spreek. Eerst lukte het helemaal niet, waarop ik besloot dan maar gewoon heel goed naar het breiwerk te kijken en zelf een patroon te tekenen. Daarna nog één keer proberen te downloaden, hoe moeilijk kan het zijn? Toen ging het natuurlijk ineens wel. Ik bleek het goed te hebben nagetekend.

Garen kopen was ook een hele onderneming. De eisen leken redelijk bescheiden – katoen en in twee kleuren, bijvoorbeeld zwart en wit – maar de winkel werkte niet echt mee. De eigenaresse wilde veel garen amper laten zien, want ‘veel te donker voor een baby’. Ook nadat ik drie keer had gezegd dat zwart-wit een serieuze optie was. Haar dochter was wel iets behulpzamer, maar telkens als ik eindelijk iets uitgekozen had, bleken ze daar niet meer genoeg van op voorraad te hebben. En dat kwam dan ook niet meer binnen. Het was natuurlijk erg dom van mij om ervan uit te gaan dat zij het wel het beste zouden weten toen ze zeiden dat twee garens van twee verschillende merken ook best samen konden. Dat komt, ik ben erg verwend sinds ik deze wolwinkel in Utrecht ken, waar ze het ook echt het beste weten.

DIGITAL IMAGE

Thuis bleek natuurlijk al snel dat die garens helemaal niet bij elkaar pasten, maar het garen van merk A (Phildar Etik) was wel erg mooi, dus ik heb het garen van merk B teruggebracht en het garen in de tweede kleur van het goede merk op internet besteld. Sindsdien niet meer naar die winkel geweest. Ik heb ook nog flink wat garen over, want ze begrepen totaal niet wat dubbel breien is, dus hun berekeningen van hoeveel ik nodig zou hebben liepen nogal uiteen. Nou ja, daar maak ik dan wel weer iets anders van. Alleen weet ik nu niet hoe het met grootmoeder gesteld is. Die bleek boven de winkel te wonen en vaak te weigeren te drinken, er was namelijk ook nog een man die steeds naar beneden kwam om te vertellen in hoeverre het oude mens haar thee al ophad.

Het dekentje-in-wording heeft niet zo veel van de wereld gezien. Ik ook niet, vandaar, en toen we naar Londen gingen was het al te groot om mee te nemen (het is uiteindelijk ongeveer 80 bij 100 cm geworden). Het is wel op familiebezoek geweest, in de trein en op Texel. En nu is het bij de baby thuis, precies zoals de bedoeling was.

IMG_1725-001

7 gedachtes over “Deken”

 1. Hallo Nicole,

  Het dekentje is heel erg mooi! Kun je me zeggen, hoeveel garen (Phildar Etik) je van elke kleur hebt gebruikt?
  Alvast bedankt voor je antwoord en met vriendelijke groet,

  Zuzana Baakman

  1. Hoi Zuzana,

   Dankjewel! Oei, ik ging het voor je opzoeken, maar blijkbaar heb ik het niet heel goed bijgehouden… Ik heb wel terug kunnen vinden dat ik destijds 12 bollen (50 gram, ca. 112 m) heb gekocht van beide kleuren, maar ik weet dat ik daar nog best wat van overhield. Ik denk dat ik 8 of 9 bollen heb gebruikt, sorry dat ik het niet zeker weet. De kleuren zijn 01 Craie (wit) en 04 Algue (grijs). Volgens mij heeft Phildar dit garen inmiddels niet meer in het assortiment, dus ik hoop voor je dat je er nog genoeg van kunt vinden, mocht je precies hetzelfde willen gebruiken. Zag wel dat het overal afgeprijsd is, dus misschien kun je juist nog snel je slag slaan! ;) Laat je het weten als je echt ook zo’n dekentje gaat maken? Dat zou ik heel leuk vinden!

   Groetjes,
   Nicole

 2. Hoi Nicole,

  Ik vond jouw deken zo mooi dat ik hem zelf ook ben gaan breien. Ik had alleen een vraag waar ik op het hele wijde internet geen antwoord op kan vinden. Misschien heeft het gewoon geen antwoord, maar ik dacht, laat ik het eens aan een ervaringsdeskundige vragen. Ik heb mijn breiwerk opgezet en ben bijna aan het einde van mijn eerste twee bollen wol. Nou vroeg ik me af of er een speciale techniek is om de nieuwe draag aan te hechten; of eigenlijk om precies te zijn is er een truc om de oude draad tijdens het breien al weg te werken? Normaal stop je draad na het breien in aan de achterkant, maar met dubbel breien is er natuurlijk helemaal geen achterkant! Hoe heb jij dat gedaan? Want ik zie helemaal geen ingestopte punten in de foto! Of misschien ben jij gewoon erg goed in instoppen?

  Hulp erg welkom!
  Groeten, Naomi

 3. Hoi Nicole,

  Ik vond de deken zo mooi, dat ik hem voor mijn prachtige neefje aan het maken bent. Ik vroeg me af hoe je de losse eindjes hebt weg gewerkt. Normaal stop ik ze achteraf in, maar deze prachtige deken heeft helaas geen achterkant om ze in te stoppen. Hoe heb jij ze zo netjes weg gewerkt?

  Groeten,
  Naomi

 4. Hallo Nicole,

  Echt een super mooie dekentje! Ik zou graag ook zo een dekentje willen breien. Heb je het patroon nog hiervan?

  Met vriendelijke groet,
  Britt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *