11.

boodschappennetje

Meer rust vinden door van ‘ik zie wel’ naar drie keer boodschappen doen per week gaan. Dat soms zelfs met de auto durven doen (o, ik ga zéker nog over autorijden schrijven). Pastinaakfrietjes. Pompoensoep. Havermout. Lekker brood.

Minder plastic gebruiken door een stel boodschappennetjes te haken. Ik ben benieuwd hoe het zal gaan als vanaf 1 januari gratis plastic tasjes verboden zijn. Ik verwacht er vooralsnog niet te veel van, als ze er 1 cent voor vragen mag het weer wel en ik heb in winkelcentrum Kanaleneiland gezien hoe mensen gewoon even langs de groenteafdeling gingen toen er bij de kassa niet meer van die doorzichtige dunne tasjes verstrekt mochten worden. Nu wordt er ook nog eens een uitzondering gemaakt voor tasjes die die ‘noodzakelijk zijn voor voedselveiligheid en functionaliteit’. Als je een beetje creatief bent, kun je daar zo ongeveer alles onder laten vallen, lijkt mij.

Ik heb het een beetje bijgehouden en ik heb tot nu toe zo’n 25 zakjes minder nodig gehad voor groente en fruit (in ongeveer vijf maanden). Het is maar een kleine verbetering en met sperziebonen werkte het niet zo goed, maar toch. En het levert soms leuke gesprekjes op met caissières (al moet ik toegeven dat me ook al een paar keer chagrijnig is gevraagd ‘of dit er ook bij hoorde’. Eh, ja, anders zou ik het niet op de band leggen. Al weet ik ook wel uit mijn eigen kassameisjesperiode dat mensen van alles en nog wat op de band gooien. En dan boos worden als ze het daarna niet meer kunnen vinden en je de kassaband open moet maken omdat hun pasje erin is verdwenen…). Mijn favoriet, vol met van die mooie Marokkaanse z’s: ‘Heeft u dit zelf gemaakt? Mijn zus vindt het ook zo leuk om zulke dingen te doen.’

In de donkerste dagen deel ik 15 herinneringen aan 2015. In willekeurige volgorde, en zonder dat ik me druk probeer te maken over of dit wel echt dé momenten zijn en of ik ze wel goed over weet te brengen. Iedere dag een stukje, tot het 2016 is.

PS Dit is niet mijn eigen idee, maar dat van Marlou. Onder de hashtag #15of2015 vind je meer deelnemers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *