Verhalenloket, week 1 en 2

Mijn kerstvakantie is voorbij, en dat betekent dat ik weer hard aan de slag ben voor mijn eenmanszaak Verhalenloket. Het leek me leuk om eens wat meer te laten zien van wat ik zoal uitvoer. Of laten lezen vooral, want meestal zit ik gewoon thuis achter mijn computer.

De eerste opdracht van dit jaar was het corrigeren van een zetproef (van een studieboek over communicatie). Ik doe dat eigenlijk niet zo vaak meer. Ik denk dat ik op mijn best ben als ik me wat meer mag bemoeien met de inhoud van een tekst (bij het corrigeren van een zetproef is het de bedoeling dat je de laatste foutjes eruit haalt en de opmaak controleert) en ik denk dat mijn opdrachtgevers dat inmiddels ook wel weten. Maar zo’n opdracht als deze komt ook nog wel eens voorbij. De correcties moesten trouwens in het Engels, aangezien ze in India worden verwerkt. Dat was even wennen!

printscreen btw-aangifte

Het is deze maand ook tijd voor de btw-aangifte over het laatste kwartaal van 2015. Ik zit daar vaak een beetje tegenaan te hikken, terwijl het bij mij helemaal niet zo’n ingewikkeld verhaal is. Ik heb bijvoorbeeld niet veel kosten en ook weinig te maken met ingewikkelde buitenlandse regels. Kwestie van een paar bedragen invullen, versturen en geld overmaken naar de Belastingdienst. Fijn dat dat weer geregeld is.

herinneringsmailtjecursisten

Ik verzorg sinds een jaartje de feedback aan de cursisten van ‘Ontdek je schrijftalent’. Dat is een online cursus met opdrachten, de uitwerking van de opdrachten sturen de cursisten naar mij en daar geef ik dan feedback op. Erg leuk om te doen. Iedereen mag de cursus in zijn of haar eigen tempo doen, dat is natuurlijk juist zo handig aan het online gebeuren. Het kan echter ook een nadeel zijn. Al was het maar omdat de cursisten mijn agenda natuurlijk niet kennen, en soms net in groten getale mailen als ik druk bezig ben met een grote opdracht. En voor sommige mensen is het lastig om uit zichzelf, zonder deadlines, tot schrijven te komen (heel herkenbaar!). Het nieuwe jaar leek me een goed moment om eens te informeren of ik die mensen nog ergens bij kon helpen en ze een duwtje in de rug te geven. Overigens hadden ook flink wat cursisten van de kerstvakantie gebruikgemaakt om weer eens iets op te sturen, dus ik had meteen weer genoeg te lezen.

kaartmischiefbay

Dit boek ben ik nu aan het redigeren voor HarperCollins. Het leest lekker weg, en als er een plattegrond bij zit met waar iedereen woont en waar de winkels zijn en zo, vind ik het al snel leuk. Want zo ben ik. Ik hou er ook van als personages in meerdere boeken terugkeren. Dat gaat gebeuren, alleen is dit pas het eerste deel van de serie. Overigens deel ik mijn voornaam met een van de hoofdpersonen, en dat is af en toe best apart. Ik heb een zoontje van vijf, een pilatesstudio en een man die nooit aandacht voor me heeft omdat hij een filmscript aan het schrijven is.

Verder ben ik vooral bezig geweest met mijn planning en mensen mailen. En helaas ook alweer met mensen teleurstellen, want er komen drukke weken voor mij aan. Ik ben net begonnen aan een omvangrijk studieboek over psychiatrie, een onderwerp dat me erg interesseert. Nu kan ik gerust boeken redigeren over onderwerpen die me helemaal niet interesseren, daar ben ik heel eerlijk en pragmatisch in (ik zal soms ook wel moeten als ik dit werk wil blijven doen), maar het is mooi meegenomen. Beginnen aan zo’n project is altijd wat overweldigend, omdat je nog niet goed weet hoe het boek in elkaar zit en de aandachtspunten, kernbegrippen en indexmarkeringen je om de oren vliegen. Maar dat gaat als het goed is vanzelf beter. En gisteren kreeg ik de vertaling van het nieuwste deel van Het leven van een loser binnen (van Jeff Kinney, graphic novels voor kinderen), daar heb ik veel zin in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *