Podcasts (2)

Tijd voor een update over wat ik de laatste tijd allemaal heb geluisterd!

Allereerst De moord op Patrick van Sanne Boer voor Argos. Daar heb ik inmiddels alle afleveringen van beluisterd die tot nu toe zijn verschenen. Erg goed. Zoals ik al zei, het is een serieuze, grimmige podcast. Je vertrouwen in de rechtsstaat groeit er niet bepaald door. Bizar hoe politie en justitie soms te werk gaan en dat het blijkbaar uitmaakt waar een cold case zich afspeelt voor de kans dat die alsnog wordt opgelost. Het geheel is hoe dan ook urgent, erg interessant en spannend, ook door de dilemma’s van de makers (wat als mensen helemaal niet willen dat zij dit allemaal gaan uitzoeken? Wat als ze de dader interviewen zonder dat ze dat weten?).

Verder heb ik vooral veel losse afleveringen geluisterd van verschillende podcasts over allerlei historische onderwerpen. Ik geloof dat ik liever series luister. Deze afleveringen duurden meestal een halfuurtje en bleven daardoor wat aan de oppervlakte. Het interessantst vond ik Luie donders van Gerard Leenders voor Het spoor terug en Alle vrouwen zijn lesbisch, behalve die het nog niet weten van Julie Blussé voor Tijdgeest. Luie donders gaat over ‘beroepsactievoerders’ in de jaren tachtig. Er was toen natuurlijk enorm veel werkloosheid, maar deze mensen wílden ook helemaal geen baan. Ze vonden dat ze allemaal heel nuttige dingen deden en dat de samenleving moest veranderen, dat men helemaal anders over arbeid moest gaan denken. Ze vonden het trouwens ook heel logisch dat diezelfde samenleving hun uitkering betaalde.
Alle vrouwen… gaat over Paarse September, radicale feministen uit de jaren zeventig van wie ik nog nooit had gehoord. Zij stelden dat lesbisch ‘worden’ het enige antwoord was op vrouwenonderdrukking. Niet iets waar ik het per se mee eens ben, maar fascinerend!

Verder heb ik nog geluisterd van Het spoor terug:
* Moederheil van Rene Oomen (over een katholiek tehuis waar ongehuwde moeders kwamen bevallen en hun kind afstonden ter adoptie)
* De Duiven van Laura Stek (over een weeshuis in Amsterdam waar ook niet-wezen woonden, de podcast gaat vooral over de architectuur)
* Zuchthaus Siegburg van Rene Oomen (over verzetsman Theo Vogels)

En van MakersRadio (‘een verhalende podcast over wetenschap en cultuur’ van Richard den Haring en René van Es):
* Ebeltje (over een jongen die in 1925 per ongeluk door een opstijgende luchtballon werd meegesleurd)
* Huisvrouw op de prairie (over een vrouw die in 1911 drie maanden bij een indianenstam verbleef, omdat haar man onderzoek deed naar hun taal)

Ik luister nu naar El Tarangu van mijn lievelingsmakers Audiocollectief SCHIK. Ik ben pas bij aflevering 3 (ik vind het zonde om alles achter elkaar te luisteren), maar het is weer zo goed! Ook al gaat het over wielrennen en heb ik weinig met wielrennen. Hun podcasts zijn poëtisch en spannend op een manier waar ik erg van hou.

Daarnaast luister ik naar Over Haar, een podcast van Carolien Borgers voor LINDA. over lichaamsbeharing van vrouwen. Hier vind ik dingen van, maar ik ga ’m eerst uitluisteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *