8.

bookface2

Ik heb dit jaar al zo veel geschreven over mijn bundel, maar natuurlijk kan die niet ontbreken in dit overzicht. Eindelijk is het gelukt!

Ik ben enorm dankbaar voor alles wat ik daardoor heb mogen doen. Voor de mensen die ik heb ontmoet, iedereen die mij geholpen en gesteund heeft. Iedereen die er enthousiast over was, en benieuwd naar. Dat geldt voor mijn leven in het algemeen, maar dit was een fantastische gelegenheid om te merken met hoeveel jullie eigenlijk zijn.

Ik heb me heel bewust voorgenomen om vooral heel erg van alles te genieten, en meestal lukt dat goed. Ik heb veel tijd verspild aan mezelf vergelijken met anderen en gefrustreerd en teleurgesteld zijn over wat zij wel kunnen/mogen/bereiken en ik niet. Dat is niet ineens weg, en dat hoeft ook niet, want het zorgt ook voor nieuwe ideeën en ambitie, maar het is door mijn bundel gelukkig wel een stuk minder geworden. Dit pakt niemand mij nog af.

Ik wil nog heel veel, maar ik heb ook dingen ontdekt die ik niet per se hoef, of in ieder geval niet nu. Alle podia die er zijn bestormen, van mijn schrijven kunnen leven. Ik geloof dat ik er vrij realistisch in kan staan en dat dit bij mij past. En dat helpt, geeft rust, zorgt ervoor dat ik oprecht blij ben met elke reactie, elk verkocht exemplaar, met de paar bibliotheken waar je mijn bundel kunt lenen, zonder te denken: Levert het wel iets op? of: Maar waarom staat mijn bundel niet in het NRC?

Zo is het goed en zo wil ik verder.

In de donkerste dagen deel ik 15 herinneringen aan 2015. In willekeurige volgorde, en zonder dat ik me druk probeer te maken over of dit wel echt dé momenten zijn en of ik ze wel goed over weet te brengen. Iedere dag een stukje, tot het 2016 is.

PS Dit is niet mijn eigen idee, maar dat van Marlou. Onder de hashtag #15of2015 vind je meer deelnemers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *