6.

Ik kwam terug van het hardlopen en zag een fiets ondersteboven staan met twee vrouwen erbij. Ik vroeg of ze hulp nodig hadden. ‘Ja!’ zeiden ze in koor, dus ik stak de straat over. De ene vrouw, een meisje eigenlijk nog, was met haar lange jurk vast komen te zitten in de ketting van haar fiets. Dat soort dingen overkomen mij nu ook altijd. Ze mopperde: ‘Dat je dat zelf nou niet doorhebt, hè!’ En ik zei dat je het dan wel doorhebt, maar te laat. Doordat zij degene was die vastzat, kon ze niet echt iets doen. De andere vrouw en ik probeerden haar los te krijgen. We hadden alleen onze sleutels om een beetje mee te duwen. Het meisje werd ondertussen gebeld door een vriendin. Ze riep: ‘Ik kan nu niet praten, ik zit vast!’ Dat was eigenlijk heel grappig. Ik vroeg me af of ik naar huis moest rennen om een schaar te halen, toen het meisje ineens zei: ‘Ik heb hier een broek onder aan, denken jullie dat het helpt als ik mijn jurk uittrek?’ Wij dachten wel dat dat zou helpen, dus trok ze hem uit. Daarna ging het beter, al moet ik zeggen dat ik voornamelijk de fiets vasthield, het was voor een groot deel aan die andere vrouw te danken dat de jurk uiteindelijk loskwam zonder dat de ketting van de fiets lag. De jurk was ook nog heel, alleen vies.

Al die tijd was ik er om de een of andere reden van uitgegaan dat de vrouw en het meisje elkaar kenden, misschien zelfs moeder en dochter waren. Toen het meisje ons bedankte en iedereen een andere kant op ging besefte ik pas dat dat laatste wel apart zou zijn, aangezien het meisje donker was en de andere vrouw niet. Dat kun je negatief opvatten, alsof ik niet verder keek dan het feit dat ze allebei een hoofddoek droegen, maar ik geloof niet dat dat zo was. Het gaf me weer even wat meer vertrouwen in de mensheid.

In de donkerste dagen deel ik 15 herinneringen aan 2015. In willekeurige volgorde, en zonder dat ik me druk probeer te maken over of dit wel echt dé momenten zijn en of ik ze wel goed over weet te brengen. Iedere dag een stukje, tot het 2016 is.

PS Dit is niet mijn eigen idee, maar dat van Marlou. Onder de hashtag #15of2015 vind je meer deelnemers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *