Twintig in twintigtwintig

Twintig dingen die ik wil doen in het nieuwe jaar. ‘Wil’ is hier van belang, want er zijn een heleboel andere dingen die ik zou moeten doen of juist niet meer zou moeten doen, maar dat vind ik nog even te deprimerend. Het helpt vast om wat leuke plannen te maken. Handwerkplannen, kookplannen, blogplannen. Daar gaan we.

+ Minimaal 1 nieuw patroon publiceren
Dit wil ik zo graag! En ik ben met een patroon ook best ver, mijn eigen Sketchbook Scarf is af, ik ben begonnen aan het patroon. Daarnaast ben ik ook alweer een ander probeersel aan het breien. Er gaat ontzettend veel tijd in zitten, maar dit moet gewoon gaan lukken. Ondertussen houd ik me vast aan wat een ervaren ontwerper zei: dat je pas vanaf tien patronen een beetje kunt gaan inschatten of het ooit iets gaat worden. In dit tempo duurt gaat dat nog wel even duren!

+ Mijn Celestarium afmaken
Ik ben al heel lang (meer dan twee jaar, zie ik nu op Ravelry) bezig aan mijn Celestarium, een gebreide sterrenhemel van het noordelijk halfrond. Het is officieel een sjaal, maar ik ga hem niet dragen, eerder ophangen. Ik vond het in ieder geval destijds zo’n geweldig patroon dat ik het móést maken, inclusief glow-in-the-dark-kralen in vier maten. En dat vind ik nog steeds, alleen werk ik er nu dus nooit aan, voornamelijk dankzij die kralen. Het is te veel gedoe om het ergens mee naartoe te nemen, ik moet het uit de buurt van de kindjes houden. Maar ik hoop dat het er dit jaar toch van komt. Ik vind het overigens nu al enorm verleidelijk om dan ook nog het zuidelijk halfrond te doen, maar alles op z’n tijd.

+ Zelf garen verven
Het lijkt me erg leuk om een keer te proberen zelf garen te verven, het liefst met iets natuurlijks. Ik weet dat je het bijvoorbeeld kunt doen met avocado, biet of rode ui.

+ Iedere maand bloggen over mijn handwerkprojecten
Ik kijk graag handwerkvlogs (Squirrel Pie Productions en de Stranded Podcast zijn momenteel mijn favorieten), maar video is niks voor mij. Het lijkt me echter wel leuk om zoiets in blogvorm te doen, dus te schrijven over wat ik af heb, waar ik mee bezig ben, wat ik heb gekocht enzovoort.

+ Bloggen over de boeken die we lezen met de kindjes
Dit was ik al langer van plan, en een bloglezer schreef ook al dat het haar leuk leek als ik zou schrijven over de boeken die we hier thuis voorlezen. Ik denk soms dat we alleen maar boeken voorlezen die iedereen toch al kent, maar het past supergoed bij mijn blog, dus ik wil hier toch iets mee gaan doen.

+ Naar de opticien gaan en een nieuwe bril uitzoeken
Oké, dit komt wel in de buurt van moeten, want ik heb deze bril al lang en mijn ogen voelen de laatste tijd ontzettend moe. Ik vind het op zich ook wel leuk om een nieuwe bril uit te zoeken, maar mijn ogen laten testen staat bij mij in hetzelfde rijtje als de tandarts en de kapper, en dan misschien nog wel onderaan, dus hm.

+ Een gesloten ecosysteem maken
Hier ben ik ook benieuwd naar. Ik baalde dan ook wel toen m’n tante en zusje dit bleken te hebben gedaan in een workshop. Ik snap wel dat ze mij niet meevroegen, want ik ga ook nooit mee als zij een kerststuk of een ander bloemstuk gaan maken bij een bloemist. Dat wil zeggen, ik ben een keer mee geweest, maar ik had toen vooral enorm veel last van faalangst omdat die bloemist voortdurend kritiek had en in mijn ogen deed alsof we stukken moesten maken die zo de winkel in konden. Dat is bij mij wel een probleem, ik hou van creatieve dingen, maar ik ben er niet per se goed in en ik hou er niet van om op mijn vingers te worden gekeken. Maar goed, dit is inmiddels alweer zo hip geworden dat je struikelt over de stappenplannen en benodigdheden, en volgens mij moet zelfs mij dit nog wel lukken.

+ Nog een keer een gemberplantje proberen te kweken
Ik heb dit vorig jaar gedaan, er verschenen twee sprietjes, maar die gingen om een of andere reden als snel slap hangen en toen gebeurde er niks meer, dus ik wil dit jaar een nieuwe poging wagen.

Ik kan niet goed koken, maar ik vind het wel leuk om dingen uit te proberen (zeker plantaardige dingen). De carrot cake met frosting die ik voor mijn verjaardag maakte, mocht er zeker zijn. Ik heb vorig jaar ook een keer geprobeerd om zelf seitan te maken, dat was ook heel interessant (maar veel werk! Ik denk niet dat ik dat snel nog een keer ga doen). Met oud en nieuw heb ik voor het eerst dulce de leche gemaakt, en daarna samen met S. dit lekkere toetje (karamel-zeezout leek me passend voor het afgelopen decennium). Dat soort dingen dus.

+ Jackfruit
Jackfruit is qua voedingsstoffen geen geschikte vleesvervanger, maar wel qua structuur. Je schijnt er bijvoorbeeld pulled pork mee te kunnen imiteren.
+ Brownies met zwarte bonen
Schijnt ook te kunnen, zonder dat ze naar bonen smaken. Gezonder, vegan, glutenvrij, niet per se eisen die ik aan brownies stel, maar ik wil dit wel een keer uitproberen.
+ Foeyonghai
Mijn favoriet van de afhaalchinees, kijken in hoeverre ik er bij in de buurt kan komen. Totaal niet gezond (want bomvol suiker), maar zo lekker! Onder dit recept hebben meerdere mensen geschreven dat het net zo smaakt als die van de chinees, dus dit is een kanshebber. Ik ga dan overigens wel voor een vegetarische variant.
+ Lemoncurd
S. en J. hadden een heerlijke lemoncurd gemaakt met kerst en nu wil ik dat ook een keer proberen.

+ Opbouwen tot minimaal 5 km hardlopen
Ik was daar dit najaar mee begonnen, nadat dat weer mocht van de bekkenfysio, maar toen werd ik ineens zo duizelig en moe en down en werd het winter en meh. Dit jaar een nieuwe poging.

+ Mondharmonica leren spelen
Dit komt ook voort uit de kerstdagen, S. had haar instrumenten meegenomen en M. bleek ineens blokfluit te kunnen spelen. Zij waren verbaasd dat ik het niet kon, ik was verbaasd dat zij het zo vanzelfsprekend vonden om het te kunnen. Oké, het geldt niet als een moeilijk instrument, maar als je het nog nooit hebt gedaan, fluit je echt niet in een keer het boek met kerstliedjes mee. Ik niet, in ieder geval. Ik vind blokfluit ook tof (vooral de grotere blokfluiten dan, die minder schel zijn), maar we hebben hier ook nog een mondharmonica liggen waar ik niks mee kan. Of misschien dat ik toch voor blokfluit ga. Of mijn gitaar weer afstof. In ieder geval lijkt het me leuk om weer eens iets met muziek te doen.

+ Meedoen aan een projectkoor
Zangles, bij een koor zijn, ik vind het allemaal maar ingewikkeld. Het is me de stress die het me oplevert niet altijd waard. Maar ik houd veel van zingen en ik denk dat een afgebakend project op dit moment het beste bij me past. Ik heb ook al zo’n project gevonden (voor komend najaar): The Armed Man. Ik moet me eigenlijk gewoon vast inschrijven.

+ Minder op social media zitten lurken
Het is gewoon niet goed voor me, want het maakt me onrustig.

+ Dozen met boeken uitpakken en uitzoeken
Er staan hier op zolder nog altijd twee dozen met boeken die we grotendeels niet hebben uitgepakt. Blijkbaar missen we ze dus ook niet al te erg, maar het zou fijn zijn als ze er niet meer staan.

Een tafel en stoeltjes aanschaffen voor de kinderen
Zodat ze een eigen hoekje hebben om te tekenen en knutselen. Dat moet mogelijk zijn, zeker als we de box opruimen (ik verwacht dat we dat ergens dit jaar wel gaan doen), we hebben het alleen nog niet geregeld, onder andere omdat ik zo ongeveer alles lelijk vind.

+ Weer eens aan een schrijfwedstrijd meedoen
Ik schrijf momenteel heel, heel weinig vanwege een gebrek aan ruimte in mijn hoofd en een schrijfwedstrijd kan ervoor zorgen dat ik in ieder geval tot iets kom, want dan heb ik een deadline en vaak ook een thema.

+ EHBO voor baby’s en kinderen volgen
Ik heb al bijna geen baby meer in huis, dus ik ben hier rijkelijk laat mee, maar dit wil ik nog steeds doen. Afgelopen jaar hebben we wel een workshop gevolgd via de crèche, maar ik wil nog iets substantiëlers. Dit vind ik trouwens ook niet per se superleuk om te doen, want ik denk liever zo min mogelijk aan wat er allemaal kan gebeuren, kan niet tegen bloed en faalangst ligt ook hier weer op de loer, maar daarom juist: ik weet dat ik de neiging heb om te bevriezen in geval van nood, de kans daarop wordt alleen maar groter als ik niet weet wat ik moet doen. Ik heb overigens ook al iets uitgezocht (online, gevolgd door een dagdeel praktijk), dus ook dit moet ik gewoon gaan regelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *