Dit is mijn e-reader. Een Sony PRS-T2, voor wie het weten wil.
Lees ik legaal? Natuurlijk, het boekenvak is mijn vak. Koop ik e-books? Nee, dat niet. Zoals zoveel mensen vind ik e-books te duur ‘voelen’. Het idee dat het maar een bestandje is, dat zomaar onherstelbaar beschadigd en/of spoorloos verdwenen kan zijn (je weet het maar nooit met mij). Toch graag boeken in de kast willen hebben staan, die je vast kunt pakken, die je uit kunt lenen. Ons inkoopbeleid is ook nogal streng, wat wil je met twee ex-studenten Literatuurwetenschap waarvan eentje als redacteur nu regelmatig presentexemplaren van van alles en nog wat krijgt. Als we een boek zo mooi vinden dat het er moet komen, dan van papier.
M. leest niet graag op de e-reader en ik gebruik hem momenteel vooral veel voor mijn redactiewerk, om originelen op te lezen als ik vertalingen redigeer, om eerdere delen op te lezen als ik iets moet doen met een volgend deel van een serie. Scheelt papier en opstuurtijd. Buiten mijn werk lees ik sowieso niet zo heel veel boeken meer, vaak geen puf voor.
Maar ik ben wel erg geïnteresseerd in digitaal lezen en nieuwe ontwikkelingen op dat gebied, dus ik deel graag wat vindplaatsen van legale gratis e-books met je:
* Ten eerste natuurlijk good old Project Gutenberg voor boeken die in het publieke domein vallen (oude boeken waar geen auteursrecht meer op rust).
* Het e-bookaanbod van de bibliotheek was bedroevend in verband met allerlei ingewikkelde rechtenkwesties, maar lijkt nu langzaam iets beter te worden. Vooral als je op je tablet (die ik niet heb) of smartphone (die ik wel heb, maar waar ik geen hele boeken op ga lezen) leest. Moet je wel lid zijn, al hoeft dat voor de Vakantiebieb geloof ik niet (maar dat is een app, dus ongeschikt voor de e-reader). Ook het boek van Nederland Leest (ieder jaar in november) is inmiddels digitaal beschikbaar. In Kanaleneiland kwamen de mensen voornamelijk voor de computers en om luidruchtig te socializen (met elkaar en met die ene vervelende medewerker), dus de hele vestiging werd zonder succes doorzocht toen ik om het kaartje met de downloadcode vroeg. Maar het bestond en uiteindelijk heeft iemand het vanuit een andere vestiging naar me opgestuurd!
* Volg @boekdownloaden op Twitter. Dit account meldt het als ergens een e-book gratis en legaal wordt aangeboden. Dat zijn vaak uitgaven in eigen beheer, maar reguliere uitgeverijen hebben ook nog weleens acties waarbij je gratis een boek kunt downloaden. Meestal zijn die acties (erg) tijdelijk, dus dan is het fijn als je er op tijd bij bent.
* First to Read van Penguin is een platform waarop boeken die nog moeten verschijnen gratis worden aangeboden als e-book in ruil voor een review. Als je een account hebt, kun je iedere paar weken meeloten voor exemplaren en punten sparen. Als je genoeg punten hebt, kun je daarmee een exemplaar reserveren (dan hoef je dus niet mee te loten en krijg je het hoe dan ook). Toen ik voor zo’n vijftien boeken uitgeloot was, begon ik te vermoeden dat het een grote reclamestunt was. Inmiddels had ik wel genoeg punten om een titel te reserveren, maar de exemplaren die daarvoor beschikbaar waren gesteld, waren steeds al op als ik dat wilde doen. Zogenaamd, dacht ik al wantrouwend. Maar nu schijnt het me laatst zowaar gelukt te zijn, dus wordt vervolgd.
Op de reader trouwens ‘Woonplaats’ van Annelies Verbeke, een zogenaamd citybook van DeBuren. Erg de moeite waard, maar het is eigenlijk een luisterboek. Daarover misschien meer in een volgende blog! Welke e-books lees jij (niet)?