Boeken van mei

Met flinke vertraging, maar het zal voor bloggen en lezen gelden dat je er tijd voor moet maken. Gelukkig lees ik zelden actuele boeken, al was het maar omdat het vaak een tijd duurt voor ik ze uit de bieb kan lenen of omdat er meestal nog genoeg oudere boeken op mijn leeslijstje staan.

upmyrthevandermeer

Myrthe van der Meer – Up

De psychiatrie interesseert me altijd wel, dit boek interesseerde me minder. Ik had echt moeite om erdoorheen te komen. In mijn herinnering vond ik PAAZ ook een stuk leuker, maar ik weet niet zo goed waar dat aan ligt. Ik vond de hoofdpersoon nogal onsympathiek (wat deels ook wel komt door haar aandoeningen) en de stijl vaak gewoon slecht. En ik ken haar niet persoonlijk, maar ik weet dat Van der Meer ook Redacteur/Editor heeft gedaan en als redacteur heeft gewerkt, dus ik verwacht dan toch meer van haar (hoe onterecht dat misschien ook is, aangezien schrijven iets anders is dan redigeren en ze volgens mij ook niet bij een literaire uitgeverij werkte). Er wordt wel regelmatig gehandwerkt in dit boek, en dat is natuurlijk altijd een pre.

meisjesboekengroenhart

Kristine Groenhart – Meisjesboeken van weleer

Ik had het vorige maand al even over dit boek. Het leek me echt iets voor mij, want ik houd dus erg van oude meisjesboeken (en dan vooral van kostschoolboeken). Ik kreeg het van M. voor mijn verjaardag. Het is een leuk boek, veel herkenbare dingen, ook voor mij onbekende boeken die ik misschien nog eens moet opsnorren. Maar zoals dat zo vaak gaat met boeken waar je naar uitkijkt, het viel me uiteindelijk toch een beetje tegen. Het boek is expliciet gebaseerd op Groenharts persoonlijke leeservaringen. Het is een vrij willekeurige opsomming van boeken die zij vroeger gelezen heeft, wat info over de schrijvers ervan en haar persoonlijke herinneringen erbij. Een duidelijker afgebakend plan was misschien beter geweest, het hangt nu een beetje tussen particulier en informatief in. Het gaat erg veel over haar voormalige woonplaats Dordrecht en de link van bepaalde schrijvers daarmee (hoe onbeduidend ook). Ik heb niets met Dordrecht. En de redactie had echt beter gekund, ze herhaalt zichzelf en er staan slordige foutjes in als ‘Pieter Jelle Troelstra’. Ik kreeg een beetje de indruk dat de uitgeverij dacht: ‘Whatever, die vrouwen vreten dit toch wel’, en dat vond ik jammer.

wienoemtzijnkind

Maarten van der Meer – Wie noemt z’n kind nou Chardonnay?

Voornamen blijven interessant, en dit is een boek vol weetjes daarover en lijstjes daarvan. Welke namen in Nederland wel en niet mogen, welke namen wanneer populair waren, allerlei bijzondere ‘gevallen’… Leest ook nog eens fijn, voor ik het wist had ik het uit.

chastkunnenwehetniet

Roz Chast – Kunnen we het niet over iets leukers hebben?

(Can’t we talk about something more pleasant? Vertaald uit het Engels door Toon Dohmen)

Graphic novel waar ik erg van onder de indruk was. Het boek gaat over de mantelzorg van Chast voor haar hoogbejaarde ouders. Klinkt niet bepaald interessant of aantrekkelijk, hè? Is het wel. Vooral omdat ze zichzelf niet spaart in wat ze schrijft en tekent. Ze laat zien wat ons ook te wachten zou kunnen staan in de toekomst. Dat zorgt ervoor dat je je ongemakkelijk voelt, maar wel op een mooie manier. Aanrader!

meestermarkvraagtdoor

Mark van der Werf – Meester Mark vraagt door

Veel non-fictie deze maand! Meester Mark is inmiddels weer journalist (ik las vorig jaar zijn eerste boek, waarin hij zijn ervaringen als beginnende leerkracht beschrijft). In dit boek beschrijft hij allerlei problemen en kwesties waar leerkrachten zoal mee te maken krijgen. Op zich best interessant, maar voor mensen die niet in het onderwijs werken een stuk minder interessant dan zijn eerste boek. Het lijkt echt op leerkrachten gericht, ik vond het best wel naar binnen gekeerd. Sommige leerkrachten in het boek vonden zichzelf wel héél zielig. En heel nobel, waar ik me misschien nog wel meer aan stoorde. Daarnaast was ook dit boek weer slecht geredigeerd. Er is nu net een derde boek van hem verschenen, Meester Mark graaft door (OMG, hoeveel varianten op dezelfde titel komen er nog?), over de geschiedenis van het onderwijs. Misschien ook nog wel eens leuk, maar ik ren er niet voor naar de winkel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *