Boeken van juni

Onze vakantie viel in deze maand, maar ik heb niet eens zo veel gelezen. Komt misschien ook doordat de eerste helft van de maand erg druk was op werkgebied. En de vakantie was een autovakantie (onze allereerste!) naar Denemarken, waarin ik ook veel bezig was met autorijden (duh), door Århus lopen, aan een babydekentje breien…

carolhighsmith

Patricia Highsmith – Carol
(oorspronkelijk The Price of Salt onder het pseudoniem Claire Morgan, vertaald uit het Amerikaans door Inge Kok)

Ik hoorde in dit geval eerst over het bestaan van de film, maar die leek me te akelig (ik vind films nogal snel akelig). Dan het boek maar. Het verhaal gaat over Therese, een Amerikaans meisje van negentien dat verliefd wordt op Carol, een oudere vrouw die in scheiding ligt. Ze ontmoeten elkaar in het warenhuis waar Therese tijdelijk werkt, eigenlijk hoopt ze op een baan als decorontwerpster. De twee gaan op een soort roadtrip door de VS, maar worden achtervolgd door een privédetective die is ingehuurd door Carols ex. Hij hoopt met bewijzen van hun lesbische relatie ervoor te zorgen dat hij de voogdij krijgt over hun dochtertje. Het boek speelt zich af in de jaren vijftig en is toen ook al gepubliceerd. Ik neem aan dat men het toen erg vooruitstrevend vond. Ik vond het nogal langdradig en niet goed geschreven, en het boek moest terug naar de bieb, dus het werd uiteindelijk een behoorlijke race tegen de klok. De akeligheid viel trouwens mee, dus misschien kan ik toch de film nog eens kijken (alleen kijk ik niet veel films).

keepitcool

Kristine Groenhart – Keep it Cool

Deel 2 van de serie over de kostschool Mulberry House. Deel 1 las ik een paar maanden terug. Deel 2 is vooral meer van hetzelfde, perfect om mee bij te komen van de woeste deadlines voor de vakantie. Het gaat wel over de komst van een stinkend rijke Arabische prinses naar de kostschool, dus er wordt nogal de ruimte gegeven aan fantasierijke extravagantie. Had van mij niet gehoeven, maar is op zich wel oké.

boy7

Mirjam Mous – Boy 7
Ik denk dat M. dit boek op de leeslijst had gezet. Het sprak mij niet meteen aan, maar zoals zo vaak was zij er eerder aan toe dan ik (ze leest een stuk meer dan ik, ook op vakantie) en ze dacht dat ik het toch wel leuk zou vinden. En dat was ook zo. Het is een spannend jeugdboek over een jongen die zijn geheugen kwijt is en langzaam maar zeker ontrafelt hoe dat komt. En daar word je als lezer ook steeds nieuwsgieriger naar! Grappig detail: ik vond het boek heel Amerikaans lijken, terwijl de auteur Nederlands is. De stijl vond ik niet best, maar het verhaal lijkt me in dit geval belangrijker. Het oordeel over goed en kwaad had ook nog wel iets meer aan de lezer mogen worden overgelaten, maar ach. Ook dit boek is verfilmd, maar die film lijkt me zeker niet geschikt voor mij.

boekbadwater

Lisa Kuitert – Het boek en het badwater

De flaptekst opent met: ‘Een hartstochtelijk pleidooi voor het papieren boek’. Het is vooral een boek vol onderzoeken, weetjes en anekdotes over (met name papieren) boeken en hun eigenaren. Lisa was de coördinator van mijn master en mijn scriptiebegeleider, en het was tijdens het lezen van dit boek een beetje alsof ik weer in de collegebanken zat. Wat heel aangenaam was, zeker omdat ik nu nergens iets van hoefde te vinden of een essay over hoefde te schrijven. Ze refereert trouwens regelmatig aan Een geschiedenis van het lezen van Alberto Manguel, een boek dat hier ook nog steeds vrijwel ongelezen in de kast staat. Hm…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *