Jonas Jonasson – De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween
(Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, vertaald uit het Zweeds door Corry van Bree)
Ik volg best een beetje welke boeken populair zijn, maar ik loop vaak erg achter met het lezen ervan. Als ik ze al lees. Als zoveel mensen iets lezen, moet het wel goed zijn, gaat lang niet altijd op. Of misschien moet ik zeggen: als zoveel mensen iets lezen, betekent dat niet automatisch dat ik het ook goed vind. Dit boek hoefde ik niet per se te lezen, maar M. had het bij zich op vakantie en toen begon ik er toch in. Vermakelijk boek! Zeker niet hoogstaand en sommige dingen zijn wel érg toevallig en absurdistisch, maar heel geschikt als je gewoon een leuk boek wilt lezen. Al raakte ik soms even de draad kwijt; alles bij elkaar zijn het behoorlijk wat personages en verwikkelingen. En is het leven van een 100-jarige nogal lang. Ze vonden het trouwens zeker mooier om ‘100-jarige’ op het omslag zonder koppelteken te schrijven? Apart. In ieder geval vond ik het een grappig en fris boek. Ik spreek geen Zweeds, maar ik denk dat de vertaling ook heel goed is, het klonk allemaal erg natuurlijk.
Hans Pars – En we gaan nog niet naar huis!
Fotoboek over ‘de vakantiegeschiedenis van de Nederlanders’. Leuk om door te bladeren, zeker als veel mensen vakantie hebben en je dus al helemaal in het sfeertje zit, maar meer ook niet: de bijbehorende teksten zijn vrij willekeurig en betweterig, veel bijschriften ontbreken.
Eva Vriend – Het nieuwe land
Dit boek gaat over het ontstaan van Flevoland. Als ik dat schrijf, pak je het misschien niet snel. Zonde, want het is echt heel leuk en interessant! Het gaat dan ook vooral over de mensen die in de nieuwe polder wilden gaan wonen. Over wie daar wel en niet mochten gaan wonen. Mochten, ja, want deze mensen werden helemaal doorgelicht en streng geselecteerd. De auteur gaat op zoek naar de mensen die het wel en niet geworden zijn. Ze probeert zo veel mogelijk te weten te komen over het selectieproces en de ideeën van degenen die daar verantwoordelijk voor waren (die ideeën waren nogal hoogdravend, men streefde naar een ideale samenleving in de polder). Haar aanpak is behoorlijk persoonlijk; haar eigen grootouders werden geselecteerd voor de polder en ze vertelt veel over hoe ze onderzoek heeft gedaan. Dit zorgt soms voor een wat onduidelijke structuur, maar toch vind ik het een aanrader.